Clătite delicioase pentru fiecare moment al zilei!

Blog

Cele mai delicioase clătite din București / Blog  / Clătitele – un desert savuros
Istoria clatitelor

Clătitele – un desert savuros

Știți unde a fost făcută prima clătită? Sau când a fost făcută? De-a lungul anilor, bucătarii, de la cei din Grecia Antică până la artizanii contemporani, le-au schimbat compoziția și aspectul, menținându-le astfel în topul mâncărurilor preferate de gurmanzii din toată lumea. Descoperite de oamenii din neolitic, care coceau pe pietre fierbinți un aluat facut din semințe și apă, turtele au fost inițial un fel de pâine nedospită. Apoi, în jurul anului 6000 î.Hr. în Egipt apare pâinea dospită datorită folosirii unui tip de grâu care conținea suficient gluten ca să permită creșterea aluatului.
În Antichitate, pâinea devine mai mult decât un aliment de bază. Grecii coceau diverse preparate pe care azi le încadrăm la categoria produse de patiserie: făceau clătite pe grătar – de fapt, pâine cu miere și ulei. Ei le numeau tegenites, teganites sau tegenias (cuvinte derivate din tegano, ce însemna tigaie pentru prăjit). Cronicarul Athenaeus din Naucratis descrie modul în care se prepara acest desert, pe care îl numește plakous: se amestecau 500 g de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru și o jumătate de linguriță cu sare. Compoziția obținută se rumenea pe ambele fețe în ulei de măsline. Se servea caldă, la micul dejun, cu miere, semințe de susan și uneori cu brânză.
În timp, au apărut nenumărate alte rețete, una dintre cele mai cunoscute fiind Kaiserschmarrn, clătite ce se preparau în secolul al XIX-lea la curtea lui Franz Joseph I al Austriei. Desertul era numit „firimiturile împăratului“ pentru ca era preparata din fâșii de clătită caramelizate iar apoi erau amestecate cu gem și alune de pădure mărunțite.

Clătitele în forma lor de azi sunt originare din Bretania, provincie din nordul Franței, unde se îmbină armonios tradiționalul și exoticul. Supranumită patria clătitelor, a cidrului și a fructelor de mare, această zonă se mândrește cu preparate precum crêpes (clătite dulci) și galettes (clătite sărate), produse care au dus faima bucătăriei bretone în toate colțurile lumii. Clătitele au o istorie bogată și au rămas un deliciu culinar extrem de apreciat chiar si in zilele noastre.

Vă mulțumim pentru că sunteți lângă noi și ne susțineți! Aveți grijă de voi și de cei dragi vouă!

Poftă de clătite?

Call Now Button