Clătite delicioase pentru fiecare moment al zilei!

Blog

Cele mai delicioase clătite din București / Blog  / Cafeaua – scurt istoric, curiozități, obiceiuri de consum

Cafeaua – scurt istoric, curiozități, obiceiuri de consum

Gustoasă si energizantă, apreciată în toate colțurile lumii, cafeaua și-a câștigat relativ recent locul în topul băuturilor preferate pe mapamond. Cafeaua este al doilea cel mai comercializat produs din lume, după petrol. La nivel Mondial, sunt înregistrați aproximativ 25 de milioane de cultivatori, în aproape 70 de țări.

Istoria cafelei

Conform uneia dintre legende, un crescător de capre din Etiopia secolului IX a descoperit băutura energizantă după ce a văzut cum caprele sale devin agitate după ce consumau nişte ,,boabe” dintr-un pom. Crescătorul Kaldi i-a spus stareţului de la mânăstirea din localitate despre întâmplare, iar stareţului i-a venit ideea de a usca boabele şi de a le pune în apă fiartă, pentru a crea o băutură. Stareţul a observat că el şi călugării pot sta treji ore întregi, lucru benefic pentru ei deoarece se rugau mult.
O altă poveste prezintă faptul că boabele de cafea au fost descoperite de un şeic numit Omar, în timp ce a fost exilat din Mocha (Arabia Felix din Yemen-ul de astăzi). Într-o zi, fiind înfometat, Omar a început să mestece boabe amare. Pentru a le schimba gustul, acesta le-a copt însă au devenit doar mai tari, în cele din urmă a încercat să le fiarbă, rezultatul obţinut fiind un lichid maro care l-a ţinut treaz pentru câteva zile la rând. Cu ajutorul descoperirii sale misterioase, Omar a reuşit să se întoarcă acasa în Mocha.

Aromele de cafea

În cele mai multe cazuri, cafeaua poartă numele țării sau regiunii de unde este recoltată, iar boabele de cafea pot fi identificate în funcție de aromele diferite, de aciditate sau de consistență și de intensitatea gustului. Aceste caracteristici ale gustului depind nu doar de zona în care au fost culese boabele de cafea, ci și de varietăți sau de modul în care au fost procesate. Printre regiunile cele mai cunoscute sunt:
 
Bourbon – este una dintre cele două varietăți inițiale ale cafelei arabica. A fost cultivată prima oară în insula Bourbon, actuala Reunion.
Typica – este una dintre cele mai importante varietăți de cafea arabică din lume, cultivată extensiv în America Centrală;
• Columbiana – este cafeaua arabică recoltată în Columbia;
• Java – este recoltată în insula indoneziană Java;
• Kona – este o varietate de cafea cultivată pe pantele munților din Hawaii;
• Catimor – este un hibrid între varietățile de cafea Caturra și Timor. A fost creată în Portugalia, se maturează repede, însă are nevoie de anumite condiții pentru fertilizare.
• Mundonovo – această varietate de cafea este una dintre cele mai des întâlnite în Brazilia. Este ideală pentru climatul acestei țări.
Caturra – este o variantă a soiului Bourbon, plantată prima oară în orașul brazilian Caturra. Este rezistentă la intemperii și la dăunători.

Beneficiile cafelei pentru sănătate

1. Cafeaua îmbunătățește performanța fizică

Cafeina stimulează sistemul nervos să trimită semnale către celulele de grăsime pentru a descompune grăsimea corporală în acizi grați liberi, care furnizează energie organismului.

2. Cafeaua conține nutrienți importanți

O ceașcă de cafea conține o serie de nutrienți importanți pentru organism:
• Riboflavina (vitamina B2): 11% din doza zilnică recomandată
• Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din doza zilnică recomandată
• Mangan si potasiu: 3% din doza zilnică recomandată
• Magneziu si niacină (B3): 2% din doza zilnică recomandată

3. Cafeaua înlătură riscul de depresie și te face mai fericit

Cafeaua poate să reducă semnificativ riscul de suicid. Un studiu de la Harvard, publicat în 2011, arată că femeile care beau 4 sau mai multe cești de cafea pe zi au avut un risc cu 20% mai mic de depresie. Un alt studiu a demonstrat că persoanele care beau 4 sau mai multe cești de cafea pe zi au cu 53% mai puține șanse să se sinucidă.

Coffee crepes la Madame B

Madame B vă oferă opțiuni delicioase pentru gusturi rafinate.
Cu o varietate de peste 50 tipuri de crêpes și pancakes, încercăm să satisfacem de fiecare dată gustul desăvârșit al fiecăruia dintre oaspeții noștri. De multe ori, clienții comandă un pancake alături de o cafea proaspăt preparată.
Și, dacă tot am vorbit despre beneficiile cafelei, vă recomandăm să încercați celebrele Coffee Crêpes cu zahăr caramelizat, cafea și lichior de portocale.

Vă mulțumim pentru că sunteți lângă noi și ne susțineți! Aveți grijă de voi și de cei dragi vouă!❤️

CELE MAI DELICIOASE CLĂTITE DE LA MADAME B!

Call Now Button