Clătite delicioase pentru fiecare moment al zilei!

Blog

Cele mai delicioase clătite din București / Blog  / Crepes Suzette – istorie și gastronomie
Crepes Suzette - istorie și gastronomie

Crepes Suzette – istorie și gastronomie

Clătitele Suzette sunt clătitele-vedetă ale gastronomiei franțuzesti și sunt de fiecare dată un răsfăț. Istoria acestui faimos desert este controversată. Cel mai cunoscut desert franțuzesc pe bază de clătite este “Crepe Suzette”, clătita învelită într-un sos flambat de unt si zahăr caramelizat, suc de portocale și cu o aromă puternică de coniac rafinat. Deși originile îi sunt disputate, crepe Suzette a ajuns pe mesele marilor împărați de mai bine de 100 de ani.

Care este originea celebrelor Crepes Suzette?

Cea mai răspândită legendă spune că desertul a apărut dintr-un accident în bucătarie. Se spune că, într-o seară, într-o cafenea boemă din Paris, a poposit Prințul de Wales, viitorul Rege al Marii Britanii. În timp ce îi pregătea clătitele preferate, asistentul bucatar s-a trezit că îi ia tigaia foc. Cum timpul era prea scurt ca s-o mai ia de la capăt, bucătarul de 14 ani a trimis desertul flambat la masa Prințului. “Delicios!” ar fi fost reacția Printului de Wales, care a fost atât de fascinat de aromele clătitei, încât a decis să-l numească “Suzette”, după una dintre invitatele sale la masă.

O altă faimoasă legendă despre nașterea acestui dulce preparat ne trimite la una dintre curtezanele favorite ale lui Ludovic al XV-lea, căruia nu întâmplător i se spunea –Le Bien-Aimé– și care a fost rege al Franței și al Navarei din 1715 până în 1774. Se spune că aceste clătite ar fi apărut la curtea sa prin 1767, atunci când Prințesa Suzette de Carignan i-ar fi cerut bucătarului regal Jean Reboux să pregătească un desert simplu, dar aparte, cu care să-l impresioneze pe Suveran, de care era îndrăgostită. Desertul trebuia să poarte numele ei, evocându-i dulceața înnăscută a sufletului nobilei curtezane, care concura – se pare că fără prea multe șanse – cu faimoasele Madame de Pompadour sau Madame du Barry.

Pe de altă parte, Larousse Gastronomique susține însă că aceste clătite au fost create de Restaurant Marivaux în cinstea actriței franceze Suzanne Reichenberg, al cărei nume de scenă era Suzette.

Se pare, totuși, că nu vom ști niciodată sigur care este originea acestor crepes, dacă Suzette era amanta unui prinț, o actriță, sau un personaj dintr-o piesă. Nici nu contează, de fapt, la ce gust au, nu?

Care e specificul clătitelor franțuzești?

Crepes diferă de clătitele tradiționale prin faptul că sunt mai ușoare, mai subțiri și sunt utilizate atât în ​​mâncărurile dulci, cât și în cele sărate. Celebrele crepes pot fi umplute cu fructe, carne, brânză sau chiar legume. Adesea sunt însoțite de un fel de sos și formează baza unui aperitiv sau a felului principal. Crepes Suzette sunt crepes dulci însoțite de un sos cu aromă de portocale și flambate cu lichior de portocale sau coniac.

Cum se prepară celebrele crepes Suzette

Dacă vă gândiți să pregătiți “crepes Suzette” în bucătăria voastră, fiți atenți să nu vă lipsească ingredientele, ca să nu vă îndepărtați de la rețeta originală.

Preparați aluatul de clătite și apoi adăugați coaja rasă de la 2-3 portocale. Caramelizați 50 gr de zahăr și turnați cu grijă 80 – 100 ml de coniac sau lichior fin de portocale. Adăugați sucul de la două portocale și lăsați compoziția la foc mic, până se topește caramelul în lichid. Puteți pune și vreo 50 gr de unt, ca să devină sosul mai cremos. Amestecați ușor și lăsați să fiarbă la foc mic vreme de câteva minute, până strălucește sosul. Serviți clătitele cu siropul preparat și decorați-le cu bucăți de portocală.

Madame B oferă livrări la domiciliu

Cu o varietate de peste 50 tipuri de crêpes și pancakes, încercăm să satisfacem de fiecare dată gustul desăvârșit al clienților noștri. Bineînțeles că gurmanzii pot comanda Crepes Suzette la Madame B.

Fie că îți plac clătitele în stil franțuzesc (crêpes), fie că le preferi pe cele americane (pancakes), sau ai dori să încerci celebrele crepes Suzette de la Madame B, ai de unde alege! Avem o mulțime de combinații și de arome pentru toate gusturile!

Call Now Button